Tuesday, June 16, 2009

Milk production declining~

From the title you've guessed it. My milk production is running low. My stock in the fridge is running out. From around 50 bottles I have stocked up for the past month now what is left is around 10 bottles and I'm getting worried. Not that I did not drink a lot. I do, but I have to drink more than that lot because of the climate today. Fea drinks a lot too so that is why the backup supplies are also running low.

So what I have to do now is try harder to produce more. I have to eat a lot of other supplements for more milk. down here is the list of food I should consume. (source: susuibu.com)














Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
Makanan Menambah atau Mengurangkan Susu Ibu

Sesetengah makanan memberi kesan kepada penghasilan susu ibu, sama ada menambah atau mengurangkannya... Jadi hati-hati apabila memilih makanan anda... Antara makanan yang mungkin menambah penghasilan susu ibu

* Makan banyak makanan mengandungi vitamin B seperti kekacang, dal.
* Kurma – makan begitu sahaja atau dihancurkan sedikit dan dimasukkan ke dalam susu panas.
* Jambu batu, betik – makan begitu sahaja.
* Lobak putih, peria – dijadikan jus atau sup.
* Sawi, kacang panjang, kacang buncis, jagung muda – goreng atau sup.
* Daun atau pucuk meranti masak lemak putih, tumis air atau goreng.
* Klorofil
* Chlorella
* Oat – dijadikan minuman, biskut, bubur atau salutan pada makanan sebelum dimasak.
* Madu – gunakan sebagai pemanis dalam minuman, sapuan pada roti atau cicah pada lempeng susu beroat
* Air longan – boleh beli longan kering dari pasaraya dan direbus sehingga kembang.
Longan kering salah satu bahan dalam air laichikang

* Red raspberry leaves – suplemen dari farmasi
* Halba – direndam dalam air mendidih atau dimasukkan ke dalam masakan.
* Habbatus sauda atau jintan hitam.
* Barli – air atau bubur barli.
* Pucuk manis – masak lemak bersama ubi keledek.
* Pucuk pegaga – dijadikan ulam atau jus.
* Jantung pisang dicelur atau masak lemak.
* Daun kucai – goreng bersama tauge dengan tauhu dan tempe.
* Pucuk betik atau bunga betik jantan.
* Air soya dan produk soya seperti tauhu, taufufa, tempe
* Air horlicks
* Susu dan produk tenusu
* Teh hijau jepun
* Makanan mengandung yis seperti roti, donut, tapai pulut dan sebagainya.
* Bawang putih mengandungi banyak sulfur yang bagus untuk sendi dan membantu penghasilan susu.
* Ubat homeopati.

Makanan yang perlu dielakkan

* Herba seperti Parsli,Peppermint, Sage, Oregano,
*Spageti bolognese? Sekali-sekala okey!

#thanks to mamaANA for listing it out#

Other tips you can click here ######

3 comments:

Liz said...

dik, harus diingatkan bahawa jumlah susu yg dihasilkan oleh badan bergantung pada demand vs supply. pengambilan makanan tertentu mmg boleh menambahkan susu tp itu saja tidak cukup. lebihkan direct feeding atau pumping sbb ia akan hantar signal pada badan utk produce more milk.

jika kurang direct feeding atau pumping, makan la semua tu pun, susu akan tetap kurang.

akak ada baca satu artikel. kalau pam/feed lebih drpd 8 kali sehari, susu insya Allah akan byk. kalau 7 kali, susu stabil. tp kalau kurang, susu akan merudum jatuh.

dulu awak ckp, awak mengepam sekali je masa kerja kan? now dah kerja tmpt lain, boleh lebih mengepam tak? mungkin awak jarang pam di waktu kerja menyebabkan badan kurang produce susu. seeloknya dlm 8 jam waktu bekerja, kita harus pam 2-4 kali. walaupun dpt sikit, pam tu penting utk bg signal.

waktu malam, fea minum selalu x? waktu tidur, dia ada bgn menyusu tak? kalau tak, mungkin ini salah satu sbb jugak. bila xde signal, badan ingat fea dah kurang minum. kalau fea x bgn mlm, mak nye kena bgn mlm utk mengepam walaupun sekali.

harap ia membantu

Sofeah~ said...

salam kak liz,

thank you for the advice. Fea kerap jgk la minum direct..klo saya blk keje de terus terkam dah..hehe.. mlm die akan bgn utk minum 2 kali jer skarang banding dulu. dulu die bgn lagi kerap la dlm 3-4kali..agknye sbb skang die byk sgt berjaga siang and lasak pulak sbb tue die xbgn sgt mlm utk minum..

kat tempat keje ni bole jer nk pi mengepam bile2 time xde kelas la..tp tue la penyakit M datang..payah betul..so skang ingt nk increase la pumping session to 3 times.

thanks again for the advice ya..

| Krsty Pinky | said...

yea..kite pun sejak jarang2 n penyakit M tu datang,mmg susu merudum..takutnyeee...

Followers