Thursday, February 12, 2009

It's not easy


Not easy being a wife, a mother and a working mother all together.

Sure one can cope but I'm just saying it's not easy.

You have to be patient most of the time.

You don't know the meaning of tired anymore.

All you do is keep going and do the same routine everyday.

Sure sometimes your tired, sleepy, hungry but you put everything aside trying not to be selfish to attend to your husband and child mainly because you love them soo much.

Everyday waking up at 3.30am to feed your child then wake up again to pump out the milk for your child. Sometime in between 6 - 7am change your child's diaper, get ready for work, make breakfast and feed your child again then of to work. During lunch time is another pump session. At home by 6pm and feed the child again until the child. by 8pm need to get dinner ready and at ten sterile the bottles for the next day. You'll be in bed by 10.30pm because of the exhaustion.

Even said so, all the things that you've done people still say that you're selfish, self centered, boring, lembab, selalu meminta tak pernah cukup(always asking), countless of times being shouted at and even say some stuffs that just meant to hurt you but they did not intend to do it in the first place.

All you can do now is just be patient, keep quite and don't argue because at the end of the day you'll get hurt even more. Sometimes it's better to keep them all to yourself.

The only thing that keeps you going is your husband and your child.

Lucky you to have the person you love with you everyday.

I solute to mothers out there who is a wife, a mother, a working mother and a student.

Alhamdulillah~

11 comments:

Liz said...

I understand your feeling.

Had blogged about the same thing this morning.

Keep on moving sis!

-kak Liz-

Dearests; Matt and Anis said...

You do the best you can. People can talk. At the end of the day, you have your family. That's all that ever matters now, doesn't it? :D

hUmAiRa said...

Salaam:)
Farid sayang,
MY friends and i have always admire u for being u u r today. Bila ktorg complain and compare kepenatan hari2 bekerja *macam aku, blk keje je mmg confirm tersadai atas sofa x angkat2* ktorg slalu fikir that as hard as it is for us, it must be million times harder for u. And therefore, makcik, tiap kali lepas meroyan2, i promise myself to not overdo the complainings. the whines and the groans. COz u've it even worse and u seem to be doing better than us:) ME, especially:)

Liz said...

alo sis.. blog tu x guna lg la.

drop by to my new blog. charming-umi.blogpsot.com.

humaira pun dah pandai meniarap mcm sofeah. tp sofeah nie cam advance je. akak x dpt nak bebaskan dia buat apa2 sbb duduk dgn MIL. br nak ber eksperimen dgn anak sndr, MIL dah tegur. hoho.. terpaksa la jd baik. tp masuk je bilik, terus bg anak explore kebolehan dia sndr.

diana ghazali said...

comel la awak ni Farid. sgt tabah. mcm Humaira, pas blk keje je trus tersadai atas katil especially kalo hari tu ada klas till 6.30.

Mau ucap happy mother's day awal2 la kat awak, boley? hehehe

Sofeah~ said...

Liz: owk akak dah ade blog baru ye..hehe..tak tau plak..wah saya pon macam akak jugak suke nak bagi bb explore..dgn Sofeah ni mcm2 la saya buat..Sy xsuka bg die pakai mittens sgt biar die boleh rasa2 surroundings dia utk stimulate otak..hehe..klo org tua2 mmg xbagi la takut muka ank calar la ape la..

Anis: yup, people can say whatever they like..yg penting kite happy kan..eh how r u doing? dah habis shopping utk bb..bestnye..i love shopping 4 babies..

humaira&Diana: sememangnya korg mmg xlayak la nk complian..aku pon same..ni baru sorg anak..belum 2 - 3 lagi...haha

Diana: can wish..hahaha

shasha said...

mcm my mom say..jdi seorg isteri dan mama bukan sng..byk perlu pikul..byk perlu sabar..diri sndiri dah x fkir dah..cuma fkir suami n anak2..hehe..sbb tue la sha blum kwen ag..hihi..takut la jugak..haha..x twu cmne nnty ley pikul @ x..tguk je farid oke je..may god bless u..n u must strong..

Liz said...

mittens mmg dia dah x pakai sbb skrg asyik suka hisap jari. kalau pakai mittens, basah lencun lg byk kuman.

socks, kat rumah kena pakai. kalau tak, nnt kena sound. hehe.. tp bile anta nursery, senyap2 je tak bwk pegi sana. nak biar kaki dia merasa tendang sana sini.

ilmu org dulu dgn org skrg tak sama. kita buat mana yg tak bahaya, kira ok la kan?

Sofeah~ said...

shasha: i think semua wanita bole saja pikul sume benda ni cuma berani atau tidak jer nk commit..lagi satu you'll never know when you're really ready when the time comes you akan go with it tak rase susah pon..just go with the flow. that's what people say.

Liz: akak, saya buka link blog baru akak kan keluar bible stories betul ke link tu ke saya yang salah?
ha nk tanye akak umur bape bulan kite boleh tanggal mittens and socks sebenarnye? Sofeah pakai lagi socks sbb bile tak pakai tu mesti rasa sejuk je kaki die..tu yang pakaikan jua tkt die sejuk.kalau ikutkan hati mmg xnk dah pakaikan socks nk bagi kaki die explore jua..hehe
saya pon suke nk test macam2 dengan Sofeah ni..mujur dok sendiri klo tak abis kene sound je..hehe

Liz said...

sbnrnya takde restriction nak pakai atau tak pakai socks.

org dulu2 ckp, kena pakai socks sbb takut angin masuk badan. actually, angin tak boleh masuk dr kaki. tu kata doktor la. tp kita still praktikkan. berpantang pun pakai socks kan?

kalau cuaca sejuk, pakaikan la. tak sejuk pun boleh pakai. mcm humaira, sampai skrg dia pakai socks. cuma kdg2 bila tgk dia tgh bz nak meniarap, akak bukakan kejap. biar kaki dia dpt rasa apa yg dia tendang.

eh, tu blog sape tu? hehe.. cuba try lagi

http://charming-umi.blogspot.com/

Sofeah~ said...

owh macam tue ye..nak cabut jugak la socks Sofeah..hehe..nk bagi die rase gak..hehe..

Followers