Tuesday, October 7, 2008

Darah Nifas and mandi Wiladah

Me and hubby are now counting the days for my delivery. We are excited to see our baby but at the same time we are scared that the baby might come out earlier than expected this is due to me having contractions more than usual plus I'm getting weaker by the day. I easily get tired from doing house chores even. I'm grateful to my husband as he helps me around the house and even cooking during days that I could not get up. My breathing problem is getting worse which is not helping. Maybe i need to rest a lot more. I hate the feeling not beeing able do anything around the house and just watch hubby cook sometimes. Kesian pulak kat die, die pon penat jugak. Anyway , today's entry I would like to talk about darah nifas and mandi wiladah.

As I said before that my due date is just around the corner and what is running through my head right now are things like darah nifas(darah ibu bersalin), mandi nifas and also mandi wiladah(mandi kerana bersalin).

Because this is my first pregnancy and i have no experience at all i just google up these topic on the net and this is what i understand from it. if there are anything that i state in this entry that is untrue please2 do correct me and for others who is also like me do not take this entry as a guide for you. please do refer to other sources that is more reliable.

The first thing is darah Nifas. What I understand is that this darah nifas comes out from a womens womb within 15 days after the women have given birth. The blood can come out until 60 days after giving birth. That's the maximum period. If blood comes out from the womb 15 days after giving birth than this blood is no longger called nifas. It is just haid(the normal period women have).

What I don't know or rather I have not found out yet is the hukum for women during nifas period. What they can and can't do. Is it the same as women who is on haid? i mean they can't pray and fast or they can do all of this things but just clean up the blood first then pray?. If anyone has answers for this please do tell.

Then comes mandi nifas. Mandi nifas is just that women have to mandi after all the darah nifas has dried up. It's like mandi after haid basicly. Mandi wajib.

Mandi Wiladah is another thing. Every women who have just given birth or gone through miscarriage should mandi wiladah but the again it depends on whether after giving birth. If darah nifas comes out then the person only need to do this mandi after the blood dried up. Meaning mandi wajib sekali jer la kan. Ni saje byk pulak terms. I think. But if i'm wrong please do correct me.

This is all that i know now. I need to read up more and also ask around regarding this topic plus the hukum. Tak nak la nanti salah buat ke ape kan. If you do have any extra information that you can share with me please do share k. Jangan kedekut ilmu. Tak baik tau..hehe

Smile Alwayz =)

6 comments:

dur rahman said...

salam..
dur ni..nk kongsi sedikit ilmu pasal mandi wiladah..harap dpt membantu =)

Memang betul kenyataan tentang 'Mandi Wiladah' itu..... kami telah bertanyakan hal ini kepada ustazah kita orang last month. MasyaALLAH , betapalah jahilnya kita ini.... tapi according to Uztazah ini , kita
memang kena niat dlm hati mandi wajib itu adalah Mandi Wiladah dan tidak boleh kira overall saja.
Sapa-sapa yg lepas bersalin dan belum lagi mengangkat Mandi Wiladah ini maka segala solat & puasanya selama ini tidak akan diterima oleh ALLAH…Nahuzubillah'minzaliq…Wallahua'lam

Oleh itu kita kenalah meminta ampun dari ALLAH S.W.T kerana tidak mengetahui akan perkara ini , kerana sesungguhnya ALLAH Maha Pengampun Lagi Maha Mengetahui. Utk pengetahuan semua, perkara ini telah diajukan oleh saudari kita Ernie Shamsudin semasa sessi mengaji Quran tempoh hari dan disaksikan oleh saya & juga Anisah Ghazi....

Wajib atas kita untuk memberitahu saudara-saudari kita yg langsung tidak tahu akan hal ini.....

Perkara penting yang most women ignored...to tell you the truth..I've talked to several ladies...and kebanyakkannya semua tak tahu yang there exists mandi after bersalin nie...bukan mandi after darah nifas kering tapi mandi after bersalin..a separate hadas besar...reason being sekiranya ajal menjemput sebelum darah nifas kita kering, kita sudah berada di dalam keadaan bersuci...

Sewaktu dalam sembang-sembang kecil saya merasa agak terperanjat apabila ada diantara ibu-ibu yang mengatakan mereka tak tahu yang mereka wajib mandi hadas selepas melahirkan anak. Ini kerana ada yang confuse, mereka ingat mandi hadas hanya selepas darah nifas habis. Para bapa langsung la sebab mereka kata, bukan mereka yang beranak... MasyaAllah. Kan ke tugas suami tu membimbing isteri..ini perkara Feqah yang wajib diketahui oleh semua orang.

Ada lagi yang kata sebab masa berpantang tak boleh basah rambut, takut masuk angin.

Saya terfikir balik, selama ini saya take for granted dan assume semua orang tahu. kadang-kadang timbul rasa bersalah kerana tidak ambil inisiatif untuk mengingatkan para bapa/ bakal bapa dan para ibu/bakal ibu. Jadi di sini saya nak ambil kesempatan supaya kita ingat mengingati dan kebetulan ramai juga para netters yang sedang menanti kelahiran cahaya mata.

Perkara Wajib mandi hadas besar;

Bagi lelaki 2 perkara:
1. keluar air mani
2. berjimak, waimah berjimak kerana berzina pun kena juga mandi. Tak keluar mani pun kena mandi juga.
Bagi perempuan:

1, Haid
2. Wiladah (melahirkan anak)
3. Nifas
4. Berjimak, waimah berjimak kerana berzina pun kena juga mandi.

Rasanya setakat mandi selepas haid dan berjimak tu semua orang tahu. Yang selalu wanita confuse (apatah lagi lelaki) ialah berkaitan dengan kelahiran. Selepas melahirkan anak setiap wanita ISLAM kena mandi:

1. Mandi hadas kerana melahirkan (WILADAH. Yakni, sebaik sahaja kepala bayi keluar.
2. Mandi hadas habis nifas (darah yang keluar selepas bersalin) maka diwajibkan mandi hadas.

menurut ustazah, niat mandi boleh pakai satu sahaja, tak perlu spesifik. Cuma niatkan:

'Sahaja aku mandi hadas besar ke atas tubuhku yang diwajibkan ke atas ku kerana Allah Taala'.
Tula saya teringat orang tua-tua kita tak kasi org dalam pantang tu mandi basahkan kepala, takut masuk anginla, sejukla... saya terfikir balik, takkan suruhan agama sanggup diketepikan semata-mata nak jaga pantang. Lagipun mandi wajib selepas melahirkan tu SEKALI je setiap kelhairan..katalah anda seorang yang betul-betul kuat berpantang.. dalam masa 40/60 hari tu, cuma sekali je mandi basah rambut, bukan tiap-tiap hari Mandilah dengan air panas... kita tak suruh mandi dng air sejuk.. cuma pastikan air tu tak jadi air musta'mal. Itu sahaja.

Jadi, bakal ibu dan bakal bapa, harap tak ambil remeh perkara ini. Yang lelaki tu ingatkanlah isteri-isteri anda dan adik-adik pompuan. dan yang pompuan tu ingatkanlah diri anda dan sedara-sedara pompuan yang lain..InsyaAllah

Mungkin bagi sesetengah orang yang kata ini soal 'remeh' (walaupun ini sebenarnya tak remeh) dapat dikongsi dan diamalakan bersama.
Wallahua'lam.
(senior dur hantar melalui emel)
takecare :)

FaRiSyA said...

thanks byk2 dur for the info..teruk betul kan kite ni jahil sgt..nasib baik saye post entry pasal ni..atleast ade jugak org nk bg response and share what they know..isu2 macam ni xleh dibuat main..thanks again ya dur..much appreciated..

Umar khidir said...

ooh kak... baru saya tau.... terima kasih ehk....! kerna saya malu pula nk suruh ibu atau bapa ajar.... heheheee! uztazah pun malu juga! thnx lagi ehk!

Anonymous said...

terima kasih gak info ni...dulu dah belajar semua nie, tapi bila lama tak amalkan hampir terlupa...bila terbaca ni teringat balik...blh la ingatkan isteri dan rakan2...

-wans
www.wansaidin.blogspot.com

Anonymous said...

ypzjbliam http://www.cheapdrdrebeats.net rjtfdjnqc [url=http://www.cheapdrdrebeats.net]solo beats by dre[/url] tofoyomle
xexxzphli http://www.gafassol-rayban.com cktnknynt [url=http://www.gafassol-rayban.com]gafas ray ban baratas[/url] eyppkbztz
rrvyvbqce http://www.poloralphlaurenonsaleuk.net vsoygeqhy [url=http://www.poloralphlaurenonsaleuk.net]ralph lauren[/url] zoorzfvkd
dgupdorsq http://www.christianlouboutinfemmes.com tkxnxxbcy [url=http://www.christianlouboutinfemmes.com]louboutins[/url] rhlvmrifk
lbkdrikxr http://www.christianlouboutinshoesforsale.net hxjmqenkk [url=http://www.christianlouboutinshoesforsale.net]christian louboutin shoes for cheap[/url] rdxhdfphe

Anonymous said...

As salam akak.Terima kasih atas ilmu yg kak kongsi.Terjawab suda semua perSoalan sya.Semoga akak sentiasa dlm rahmatNya.

Followers